Optagelse på Master of Public Health
For at søge ind på MPH-uddannelsen skal du udfylde et ansøgningsskema, hvor du uploader dit cv, din motivation for at søge samt dokumentation for adgangsgivende uddannelse.
Du finder ansøgningsskemaet nedenfor. Vi optager studerende to gange årligt med studiestart i hhv. januar og september.
Ansøgningsfrist til studiestart september 2023 er den 1. maj 2023
Ansøgningsfrist til studiestart januar 2024 er den 1. november 2023
Ansøg
For at kunne søge om optagelse på MPH-uddannelsen er det en forudsætning, at du
- har en sundheds- eller samfundsfaglig professionsbachelor
- eller har bestået en videregående sundheds- eller samfundsfaglig uddannelse på mindst bachelorniveau
- eller at du har en mellemlang videregående uddannelse samt mindst et halvt års fuldtids teoretisk videreuddannelse (svarende til mindst 30 ECTS)
- og at du desuden har:
- mindst to års relevant erhvervserfaring.
Det betyder, at du kan søge om optagelse på Master of Public Health, hvis du for eksempel er læge, tandlæge, ingeniør, statskundskabskandidat, jurist, økonom, psykolog, sygeplejerske, ergoterapeut, fysioterapeut, jordemoder, socialrådgiver, bioanalytiker med mere.
KU kan give adgang til uddannelsen for ansøgere, der ikke opfylder ovenstående forudsætninger, men som skønnes at have de nødvendige forudsætninger for at kunne gennemføre uddannelsen. Man bliver dermed optaget med dispensation.
Det er muligt at deltage i både de obligatoriske kurser og i valgfag som enkeltfagsstuderende, hvis man har faglige forudsætninger for at kunne deltage på linje med MPH-studerende. De obligatoriske kurser ligger både efterår og forår. Valgfagene gennemføres i foråret i ugerne 16 til 26.
Se nærmere under de enkelte kursusbeskrivelser. Valgfagene oprettes kun, hvis der er et tilstrækkeligt antal tilmeldte deltagere.
Adgangskrav - obligatoriske kurser
Som ekstern kursist skal du opfylde de samme krav, der alment gælder for at blive optaget på MPH-uddannelsen, se venligst denne.
Adgangskrav - valgfag
Her skal du foruden de almindelige optagelseskrav også besidde erfaringer eller ekspertise inden for valgfagets emneområde, som svarer til det niveau, de ordinære MPH-studerende har opnået.
Der optages eksterne studerende i den udstrækning, der er ledige pladser.
Økonomi
Se priser under kursusoversigten.
Ansøgningsfrist
Fristerne er de samme som for studerende, der er tilmeldt hele studiet. Du skal være opmærksom på, at der ikke gives adgang til KU's kursussider førend kurset er betalt!
Ansøgningsskemaet til enkeltfagene finder du øverst på siden.
Angiv kort, hvad du søger om. Du skal begrunde din ansøgning med en klar og gennemskuelig beskrivelse af, hvorfor du ønsker dispensation.
- Dine oplysninger behandles fortroligt, og studienævn og sagsbehandler har tavshedspligt i sagen.
- Hvis dispensationsansøgningen er begrundet i sygdom, skal lægeerklæring medsendes.
Vi bruger ikke nogen særlig blanket - det er fint at sende en mail til studiesekretariatet: llh@sund.ku.dk eller Giha@sund.ku.dk
Der kan som grundregel ikke gives merit for kurser taget på ordinær uddannelse. For øvrige kurser kan studienævnet godkende overførsel af merit, hvis det kan dokumenteres, at de:
- a) er gennemført inden for de seneste fem år
b) har et timemæssigt omfang og niveau, der svarer til MPH-uddannelsen på KU
c) indholds- og pensummæssigt har betydelige lighedspunkter med MPH-uddannelsen på KU
d) den studerendes præsentation er evalueret og godkendt - a) Merit opnået ved andre MPH-uddannelser (for eksempel NHV - Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg). Studerende, der har gennemført og bestået ét års teoretisk MPH-uddannelse (60 ECTS) ved en udenlandsk MPH-uddannelse og opnået graden Diploma of Public Health eller lignende inden for de seneste fem år, kan få dette meritoverført som svarende til det teoretiske første studieår på KU, og derved indskrives på andet studieår.
b) Kurser fra relevante ph.d.-programmer kan overføres efter individuel vurdering. Der kan være praktiske problemer med at kombinere stykvis gennemførte studieenheder med MPH-uddannelsen i København.
Ansøgning om meritoverførsel behandles konkret og individuelt af studienævnet, idet der anlægges en helhedsvurdering.
Der er flere forskellige måder at finansiere MPH-uddannelsen på. Cirka halvdelen får betalt uddannelsen af deres arbejdsgiver, den anden halvdel betaler uddannelsen selv. Nogle få tager uddannelsen i forbindelse med revalidering.
Uanset om man får uddannelsen betalt eller selv betaler er det vigtigt at være opmærksom på nedenstående ordninger:
Bruttolønsordning (af skat kaldt kontantlønsnedgang)
Via en såkaldt bruttolønsordning kan din arbejdsgiver betale MPH-uddannelsen mod at modregne den i din bruttoløn (løn før skat). Det koster dermed ikke din arbejdsgiver penge og du betaler selv med dine lønkroner før skat.
Der er en række konkrete krav, der skal opfyldes for, at skat accepterer en bruttolønsordning (kontantlønsnedgang).
Læs mere på om bruttolønsordningen vedr. bøger eller omkring selve uddannelsen. Bemærk, at har du yderligere spørgsmål vedr. ordningen skal du eller din arbejdsgiver tage kontakt til SKAT, da det er deres ansatte, der bedst muligt kan rådgive i ordningen og reglerne omkring det.
Ligeledes skal du være opmærksom på, at ordningen ikke kan bruges for ansatte under en statslig overenskomst.
SVU (Statens Voksen Uddannelsesstøtte)
SVU-loven er blevet ændret, sådan at muligheden for at modtage SVU er blevet afskaffet fra og med 2014. Der er dog visse undtagelser, fx hvis din adgangsgivende uddannelse er blevet forældet. Læs mere på: www.svu.dk.